Marcel Ciolacu, bărbat cu oamenii plătiți mai prost decât țăranii din picturile lui Octav Băncilă

Curajosul premier de Buzău și-a făcut ”scut” din copii ca să se apere împotriva muzeografilor, care refuză să participe la ”Noaptea europeană a muzeelor” pe motiv că sunt bătaia de joc a guvernanților, fiind plătiți mai slab decât țăranii din picturile lui Octav Băncilă.

Supărat pe muzeografii care refuză să facă frumos în fața poporului avid de artă pe gratis în seara zilei de 18 mai, premierul Marcel Ciolacu a spus: ”Am avut o discuție cu doamna ministru a Culturii. Și eu sunt nemulțumit de foarte multe lucruri, dar nu mi-a trecut prin cap să boicotez niște copii să viziteze muzeele. Fac apel la dânșii să își facă serviciul pentru care sunt angajați. La un asemenea șantaj eu nu voi răspunde. Calea cea mai corectă este să ne așezăm la masă în perioada următoare și dânșii să își facă slujba pentru care sunt plătiți. Înțeleg că este an electoral, că sunt nemulțumiri, dar trebuie să avem și un dialog, și nu-mi aduc aminte să nu fi stat la masă, decent, de vorbă, cu vreo categorie de bugetari”.

Referitor la discuțiile avute cu Raluca Turcan, poate că Marcel Ciolacu o fi vorbit despre relațiile dintre PNL și PSD, dar în niciun caz despre situația din muzee și de aceea domnia sa nu știe exact cum stau lucrurile.

Dacă ar fi stat de vorbă cu directorul Muzeului Național al Bucovinei, doctorul în istorie Emil Ursu, acesta i-ar fi spus ce mi-a spus și mie în cadrul unui interviu pe care l-am realizat în urmă cu câteva zile: ” În societate noi nu mai reprezentăm nimic, pentru că efectiv suntem duși de nas exact ca în poveștile cu copii tâmpiți. Începând din decembrie 2023 ni se tot spune că <începând cu 15-16 ale lunii următoare se rezolvă problema>, după care ne tot amână <până la sfârșitul lunii, 15 ale lunii> și tot așa. Ministrul Culturii a anunțat că sunt toate avizele, că totul este ok și urmează să apară ordonanța la data de 1 aprilie. Ne-am gândit noi că s-ar putea să fie o păcăleală de 1 aprilie, și chiar a fost. (…) Așa înțelege statul român să trateze acest sector, cel al culturii. În aceeași stare suntem noi și bibliotecile, adică cele două instituții de depozitare a memoriilor alături de Arhivele Statului. Arhivele Statului fiind la MAI au alt statut. Noi cu bibliotecile am rămas de râsul lumii, să spun așa. (…) Media salarială în muzeu este în jurul a 4.700 de lei – acestea sunt salariile cele mai mari, ale celor cu doctorat, șefi de servicii care au și normă de hrană… O grămadă de salariați sunt cu minimul pe economie”.

Marcel Ciolacu este tare curajos cu muzeografii, care sunt puțini și care, din punct de vedere electoral, nu contează. Însă, dacă profesorii ar fi fost nemulțumiți de ceva și ar fi amenințat Guvernul cu blocarea anului școlar, de exemplu, domnul Ciolacu ce ar fi făcut? Ar mai fi vorbit despre bieții copii care nu mai pot merge la ore sau s-ar fi grăbit să rezolve doleanțele celor de catedră? În România sunt peste 300.00o de profesori, iar blocarea anului de învățământ ar fi nemulțumit milioane de oameni, părinți și bunici, care votează. În cazul muzeografilor vorbim doar despre câteva mii de persoane.

Domnul Ciolacu a vorbit despre bieții copii care nu vor putea vizita muzeele, de parcă țara ar fi plină de copii care plâng că nu pot vedea documente semnate de Nicolae Titulescu și tablouri de Nicolae Grigorescu, și nu pentru că părinții nu-i lasă să se joace pe tablete și pe telefonul mobil ori pentru că nu le dau voie să mănânce de la fast-food. Și la muzeu se poate merge în fiecare zi, nu doar cu ocazia ”Nopții europene a muzeelor”. Un 20 lei pentru un bilet găsește în buzunar orice părinte iubitor de artă care vrea ca băiatul sau fata sa să-l moștenească din acest punct de vedere.

Prin ieșirea împotriva muzeografilor, domnul Ciolacu a vrut să arate că este bărbat, cu toate că pentru asta și-a făcut ”scut” din copii. Când nu ai cum să te bați cu cei puternici, nici în Exterior, nici în Interior, te ”bați” și tu cu cine poți. În cazul domnului Ciolacu atâta s-a putut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Sorin Avram 758 Articole
Author

15 Comentarii

  1. bai tovarase, matale sa-ti faci „slujba” pentru care esti platit , nu aia care sunt profesioniti. mai uitate la toapele si linagii care habar nu au pe ce post sunt angajati dar sunt platiti cu mii de euro lunar. bai baietas, matale ai face bine sa te duci in china si ne lasi pe noi pulimea din estul europei sa ne platim profesionistii nu japitle voastre.

  2. ciolacul nu a avut ,,timp,, sa zica nici pas cand fuse vorba despre promisele tablete care vor fi ,,date,, eevilor desi acest psdist era sef al camerei deputatilor ! acum? STS care a donat tabletele tuturor sectiilorde votare vor trebui sa reia masluirea rezulatelor voturilor in faoarea aliantei psd+pnl !sa traiasca ,,alianta,, la care astia ,,au trudit,, !

  3. Muzeografii primesc exact atat cat merita pentru proofesia lor decorativa in muzee,unde nu fac absolut nimic,stau doar ce stau si mai stau

  4. Ciolacule , copiii și tinerii până în 21 de ani trebuie să poată vizita muzeele fără a plăti intrarea , dar voi nu aveți cum să înțelegeți conceptul de Cultură ( nu aceea de grâu și pe aceasta trebuie s-o ținem tot în același plan și s-o respectăm – dar nici pe cea de a doua nu o înțelegeți). De fapt voi nu înțelegeți nimic , sunteți oamenii crescuți ca bureții după ploaie, apăreți pentru o vreme , vă hrăniți cu seva acestui popor după care se schimbă ”generația” și nu rămâne mai nimic în urma voastră , ba chiar se ”deșertifică” totul. Sunteți generații politice spontanee, de la Iliescu până în prezent !

  5. Omule simplu de pe stradă, scrii niște afirmații nefondate, habar nu ai ce muncă au muzeografii, iar dacă tu știi vreun caz izolat, nu generaliza. Au aceiași muncă ca un profesor, ba si cercetare, fac si pază, supraveghere, cărat, ghidaje.
    Pregătirea se cere una superioară si cu muncă de perfecționare. Când nu te pricepi, mai bine taci din gura aia slobodă si proastă.

  6. Titlul mai sugestiv ar fi fost :” Aventurile unui bioterrist din Romania educata!” Si nu mai trebuia cita mai articolul.Binenteles + poza la muzeu .

  7. CICERO – ‘ au aceeasi munca ca un profesor , ba si cercetare , fac si paza , supraveghere , carat , ghidaje ” ! Nu cumva bati cimpii ? Ai curajul sa spui ce salariu net primesti , la care sa adaugi si toate sporurile ?

  8. @ omul simplu de pe strada – nu confunda pe domnul sau doamna care o vezi zilnic la muzeu. Inainte se numeau paznici , acum Dumnezeu stie cum. Daca nu stii despre ce vorbesti , mai bine taci. „Vorba-i de argint , tacerea e de aur !”

  9. Sa Mărească Pensiile de 1100 de lei ! Trebuie sa Mancam in fiecare zi Salam de 13 lei cu Maioneza ca sa avem Bani sa patim Intretinerea de 400 de lei la Bloc pe timp de Iarna !

  10. @gheghea kaghebistul; de paznici nu sunt buni,ca vine unul ca tine la furat de exponate si ‘paznicii'(muzeografii) nu se prind ca le sta gandu la altele
    @Cicero: nu va mai saturati de propaganda sindicala, zici ca acum carati si pietre in muzee,dar nu sunteti decat niste larve umane piua intai la sters praful de pe exponate
    Mai scapa cate un muzeograf facut in palma in politica si ajunge ministru,ca Mihai-Viorel Fifor

  11. Chiar esti „omul simplu de pe strada” .dar probabil ai un singur neuron si ala ca ” vina de bou” a altcuiva de pe forum.De furat cred ca ai furat mai mult decit mine, dar tragi de coltul plapumei. cit despre ” bucataria” muzeelor , nu stiu daca stii ce ciorbe se prepara acolo. Dar o tii langa sa pari ” enteresant” .PS Un muzeorgraf prin natura muncii lui este si PROFESOR de istorie.nu meriti nici mila… mereu pe linga….PPS Se vede ca ti-au lipsit PROFESORII. Intentionat am scris PROFESOR cu majuscule pentru un minuscul…

  12. @gheghea kaghebistul: e clar cu ce te ocupi,cu sters praful de pe vitrine,probabil ca postezi in timpul serviciului,ceea ce este de inteles,daca tot nu faci nimic in viata
    Repet,sunteti larve,nu oameni,un om serios are o profesie utila societatii,nu e un parazit care scoate mustele de prin muzee,dar nesimtire cat casa ,vreti si mai multi bani acum
    muzeograf= Profesor de Istorie???Am ras cu lacrimi,chiar ca intreceti in obraznicie orice limita

  13. @ omul simplu….blabla , as vrea sa sterg praful prin muzee, serios chiar as vrea . Sa mai pot invata ceva. Tu cu ” lacrimile tale de crocodil” poti ride.Repet, un muzeograf poate fi oricind un PROFESOR de istorie.dar la cum am spus -pacat de faptul ca nici unul din Profesorii pe care-i sustin nu au iesit sa-si apere jobul ,,, Probabil ca le este lehamite de cei ca tine.si ca fapt divers , in afara de ” spurcat” oamenii de valoare ce mai stii ?Poate ne spui pe ce parte atrenului a urcat Stefan cel Mare ? ” A fi om e lucru mare , a fi prost nu-i de mirare !”

  14. Câți dintre bucureșteni știu unde este muzeul Zambaccian, Muzeul Teodor Amman, muzeul Tătărescu, sau muzeul Mincu ? Dar Grădina Botanică? Un elev de 17 ani , născut în București, cu părinți bogați, cu 4 mașini la poartă, care trebuia să facă o temă pentru școală, nu știa. Ideea este că multe muzee nu sunt vizitate des, chiar și muzeul de artă de la palat.Chiar și cei care cunosc aceste muzee se duc o dată, cel mult de două ori în viață. Sigur că ele sunt o formă de cultură , dar în situația catastrofală în care ne aflăm se impun unele economii. Mai trebuie desființate ministere cel pentru digitalizare, ministerul fondurilor europene ministerul familiei, chiar și ministerul energiei etc și o serie de agenții, autorități , unde salariile sunt enorme, funcționarii sunt angajați pe pile și nu fac nimic. Lipsește însă voința și capul. M.Grancea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.